8 Mart 2014 Cumartesi

Hüseyin Rahmi Gürpınar'ı Saygıyla Anıyoruz...

Hüseyin Rahmi Gürpınar (17 Ağustos 1864- 8 Mart 1944 İstanbul)

Hüseyin Rahmi Gürpınar, Türk Edebiyatının en önemli roman ve öykü yazarlarındandır.
17 Ağustos 1864 tarihinde İstanbul'da doğdu.
Hüseyin Rahmi hayatını kalemiyle kazanmaya çalıştı. Çeşitli gazete ve dergilerde yazdığı öykü ve romanları ile tanındı. Hikaye, oyun ve roman türündeki eserlerinin sayısı 54'tür.

Hüseyin Rahmi Gürpınar; İstanbul halkının toplumsal, töresel yaşantılarını, aile geçimsizliklerini, batıl inançlarını, yaşadığı çağdaki Türk toplumunun geçirmekte olduğu krizleri hümanistik bir mizah dehasıyla anlatır. 5.ve 6’ıncı dönemlerde (1935-1943) Kütahya milletvekili olarak TBMM’nde bulundu. İstanbul'un çeşitli semtlerinde oturduktan sonra Heybeliada'ya yerleşmiştir. Hayatının son 30-31 yılını Heybeliada’da geçirdi. Hüseyin Rahmi Gürpınar, 8 Mart 1944’te Heybeliada'daki evinde zatürreeden yaşamını yitirdi. Heybeliada’daki Abbas Paşa Mezarlığı'na defnedildi.

Eserleri
Roman: Şık, Şıpsevdi, Mürebbiye, İffet, Metres, Tesadüf, Nimetşinas, Gulyabani, Cadı, Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç, Utanmaz Adam, Deli Filozof, Sevda Peşinde, Hakk’a Sığındık, Kesik Baş, Kaynanam Nasıl Kudurdu, Ben Deli Miyim?, Efsuncu Baba, İnsanlar Maymun muydu? 

Öykü: Kadınlar Vaizi, Katil Buse, Gönül Ticareti, Melek Sanmıştım Şeytanı, İki Hödüğün Seyahati, Eti Senin Kemiği Benim, Tünelden İlk Çıkış, Meyhanede Hanımlar, Namusla Açlık Meselesi.

Tiyatro: Kadın Erkekleşince, Hazan Bülbülü, Gülbahar Hanım, Tokuşan Kafalar.

Hüseyin Rahmi Gürpınar'ı Vefatının 60.Yılında Saygıyla Anıyoruz..